Home / Новини / Diarmaid O Meara – интервю

Diarmaid O Meara – интервю

– Как би се описал с няколко думи?

– Аз съм продуцент на електронна музика с над 400 трака (от 2006 г. до сега), основно техно, но и електроника. Също така съм: DJ, собственик на лейбъл и промоутър на многобройни клубни вечери, главно под името: Gobsmacked (за техно събития), които стартираха в Ирландия приблизително през 2006 г., а сега се провеждат в Берлин.

– Какъв е творческият ти процес?

– Аз съм твърдо вярващ, че даден трак трябва да бъде записан и секвениран в рамките на няколко часа. В зависимост от трака, мастеринга може да продължи няколко седмици, но ако основата на парчето не е изложена напълно в рамките на първите два часа, обикновено го изхвърлям. Трябва да започнете трак около вдъхновяващ звук, последователност или бийт … Особено, ако ритъмът е техно. Няколко тракове в този EP бяха записани с помощта на модулен хардуер, в продължение на около 18 месеца, което означава, че след запис, тракът не може да бъде преработен, а това може да бъде много разочароващо, но също така позволява и производството на няколко трака на ден в период на вдъхновение.

– Имаш самостоятелно издание на базирания в Ню Йорк лейбъл De-Konstrukt. Какво те вдъхнови за него?

– Траковете са вдъхновени от редица неща. 2019 г. беше добра година за мен, тъй като Gobsmacked планира и управлява постоянни събития в бункера и партита на открито, заедно с редовни участия и други проекти. Да направя крачка назад, от постоянния натиск на организацията на събития, да се изключа от онлайн света и да се затворя в моето студио ми даде усещане за мир. De-Konstrukt е един от любимите ми лейбъли през годините, така че вибрациите, създадени чрез тези тракове, отговарят на лейбъла.

– Как би описал настоящата ситуация, как се отрази тя на световната електронна сцена?

– Като цяло катастрофално. От гледна точка на промоутър и DJ, това е много тежък сценарий за нас, но е и добро разтърсване за сцената. Никой не може да каже какво ново ще се появи в края на краищата. Лично на мен ми е омръзнало да виждам неталантиви диджеи да правят кариера чрез добре поддържани профили в Instagram, където музиката заема втори или трети план като имидж и политика…както и мениджърски екипи, които популяризират „артисти“ само въз основа на визията. Колкото по-дълго продължава настоящата ситуация, толкова по-малко „професионалисти в индустрията“ ще останат и ще се стимулира цялостната комерсиализация на „техното“. Ъндърграунда обаче никога няма да умре и точно там се насочваме ние. В момента работим по редица тайни проекти в Берлин, за да поддържаме културата в нашата околност жива и избухваща. Тези, които искат да купонясват, винаги ще намерят начин. Ние живеем с тази култура, а не просто гоним пари, за разлика от други, които прекарват живота си с купуване на музикални събития.

– Кога е най-доброто време от деня за работа в студио?

– За мен е сутрин или късно вечер. Лежа на слънце с лаптоп, контролер и убийствени слушалки за по-добри вибрации. През тази карантина обаче, прекарах половината от времето си в студиото, без дори да знам кой ден е, тъй като нямах безсънни уикенди.

– Как би описал звука си?

– Аз се отегчавам бързо и непрекъснато се опитвам да развивам звука си с всички възможни средства. По време на периоди на рязка промяна или емоционален стрес правя петдесет до сто трака за няколко месеца и се опитвам всеки от тях да е възможно най-различен спрямо останалите. Издавайки като Diarmaid O Meara, аз винаги гледам да натисна суровата, груба, складова вибриция, която се вписва най-добре за миксиране на 3 дека.

– Разкажи ни нещо повече за твоето Audio Affair show.

– Audio Affair show е моят начин да каталогизирам траковете, които ми харесват най-много от хилядите промота, които получавам всеки месец. Това е и начин да благодаря на тези артисти, които привличат вниманието ми, като им давам участие в шоуто, което вече има близо 135 излъчвания на над 20 станции и обикновено включва неиздавана музика. Това е второто ми „музикално бебе“ след Gobsmacked, което поддържа сетовете ми свежи и следи за нови артисти, които да си заслужат слотове на нашите събития.

– Планираш ли нова музика?

– През последните няколко месеца създадох много музика и албуми в различни жанрове: от Techno до D&B и Downtempo, така че ще започна да ги пускам скоро („12” на Gobsmacked с Kucera,  EP на Lounge Squatt и още няколко).

– Като DJ и продуцент, вярваш ли, че един артист трябва да бъде и двете?

– DJ, който не продуцира и не свири поне част от собствените си продукции, е като кавър група, мое лично мнение. Това не означава, че той няма талант, но просто не влага едно и също чувство, като това на създателя. Непроизводството означава, че той има много допълнителни часове и пари, за да инвестира в имиджа си в социалните медии и уменията си в мрежата и може да променя музикалния си стил, за да бъде в крак, с който и да е мини жанр, който Beatport е решил че ще бъде моден в момента … Не всички са такива, но повечето.

About А. Йорданова

А. Йорданова

Check Also

Излезе документалният филм – „LOVE IS THE MESSAGE“ посветен на Love Parade

Документалният филм „Love Is The Message“ е заснет на и около Love Parade и представя …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Help-Desk