Home / Новини / 8 книги посветени на електронната музика, които можете да прочетете, докато си почивате

8 книги посветени на електронната музика, които можете да прочетете, докато си почивате

„OCEAN OF SOUND: AETHER TALK, AMBIENT SOUND AND IMAGINARY WORLDS“ – DAVID TOOP

В скорошно есе за „The Wire“, Simon Reynolds изтъква идеята, че „сега всички сме David Toop“. Това е провокативно, но обмислено твърдение, предназначено да подчертае визионерския характер на критичните съчинения на Toop и по-специално това от 95-та – „Ocean Of Sound“, коeто пророкува бъдещата музикална култура, дефинирана от: стрийминга, изменяемостта и „ефирното излъчване“, което съвсем ясно се случва. Дори ако част от предвиждането му се оказва неточно, „Ocean Of Sound“ е очарователно четиво. Ерудираният разказ на
Toop, идентифицира увлекателни резонанси и връзки между различни музиканти и музика от цял свят, като придава еднаква тежест както на Venezuela’s Yuekena Indians, така и на: Eno, Larry Heard и The Velvet Underground.

„STATE OF BASS: JUNGLE, THE STORY SO FAR“ – MARTIN JAMES

„State Of Bass“ е книга, която изглежда незавършена, да не говорим за разминаването на фактите във времето, но все пак, предвид липсата на по-добри книги, посветени на тази тема си заслужава да бъде прочетена. 

„ENERGY FLASH: A JOURNEY THROUGH RAVE MUSIC AND DANCE CULTURE“ – SIMON REYNOLDS

 „Energy Flash“ е публикувана за първи път през 2013 г. и е преиздавана многократно. Тя е класическа книга написана от един от най-известните музикални журналисти, който разказва за ранния произход на рейва в: Чикаго, Детройт, Ибиса, Манчестър, Лондон и т.н. Последното издание е актуализирано, за да обхване появата на dubstep-а и експлозията на EDM. 

„INNER CITY PRESSURE: THE STORY OF GRIME“ – DAN HANCOX

В задълбочената книга на Dan Hancox са изобразени възходът и паденията на стилът grime – от 2010 г. до наши дни – от първите дни на MP3 с нисък bit-rate – до политическите движения, масовото разпространение и доминирането му в класациите. Книгата е интересна история за феновете на всички жанрове.

„LAST NIGHT A DJ SAVED MY LIFE“ – BILL BREWSTER & FRANK BROUGHTON

Чрез опита си Brewster и Broughton представят историята на диджея като – „най-важната фигура на танцовата музика“. Това е може би най-добрият кратък курс за танцовата музикална сцена, достъпен за любопитния начинаещ. Авторите избират да разкажат историята си – ясно и методично, използвайки факти само за цвят. 

„A LIFE IN THIRTY FIVE BOXES“ – DAVE HASLAM

Новата книга на Dave Haslam (резидентът на Haçienda) очертава смисъла и емоцията зад виниловите плочи и историите, които предаваме на всяка една от тях.

„TECHNO REBELS: THE RENEGADES OF ELECTRONIC FUN“ – DAN SICKO

Книгата има акцент върху развитието на жанра в Детройт, разглеждайки това, което определя техното като техно, неговите влияния и как е възникнало за първи път. Sicko също така обсъжда как звукът „полита и прекосява“ Европа. С анекдоти, разкази от първа ръка и интервюта от The Belleville Three, тази книга е солидна добавка към техно историята.

ELECTROCHOC – LAURENT GARNIER

Laurent Garnier е една от най-хвалените фигури на танцовата музика. Той е пионер, който излъчва стил, знания и класа. Неговата цел е не просто да ви накара да танцувате на дансинга, а да ви отведе на друго място чрез музиката. Книгата разказва за ранния му живот, преместването му в Манчестър, стартирането на Haçienda, както и за неговите приключения. Electrochoc е наполовина автобиография, наполовина история за рейв сцената във Великобритания, написана от човек, който не само я е изживял, но е помогнал и за създаването й.

About А. Йорданова

А. Йорданова

Check Also

24-часово социално дистанцирано парти ще се проведе в Амстердам на 20 Юни

24-часово музикално и арт събитие ще се проведе в A’DAM Toren and Sir Adam Hotel …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Help-Desk