Home / Новини / 180000 души посетиха EXIT фестивал в Сърбия

180000 души посетиха EXIT фестивал в Сърбия

180 000 души присъстваха на фестивала EXIT в Сърбия между 8 и 11 Юли, отбелязвайки най-голямото събитие в Европа от началото на пандемията и първия голям фестивал на континента през лятото.

Присъстващите от над 70 държави бяха на мястото в продължение на четири дни и нощи, като над 50% от публиката идваше извън страната. В line up-a присъстваха имена като: David Guetta, Charlotte de Witte, Roni Size, Amelie Lens, Nina Kraviz, Maceo Plex, DJ Snake, Paul van Dyk и др.

През Май организаторите обявиха плановете си да предложат 3000 безплатни билета на медицинските работници, като „няколко хиляди“ дози ваксини срещу коронавирус също бяха осигурени съвместно със сръбското министерство на здравеопазването за артисти и чуждестранни граждани.

„Знаех, че тазгодишното събитие е нещо повече от фестивал, това е движение на хора, готови да направят всичко необходимо, за да запазят човешките връзки в челните редици на нашето съществуване. Фестивалите обикновено се правят, за да популяризират ценности, заради които си струва да се живее и ние решихме да докажем, че фестивалите могат да бъдат организирани безопасно дори по време на пандемия“- каза съоснователят и главен изпълнителен директор на EXIT Душан Ковачевич.

„Фестивалът е толкова силен, колкото и неговата фенска база и през 4те дни имахме събрание на може би най-страстните фенове на фестивала в Европа и извън нея“- добави той. „Тези, които нямаха нищо против да дойдат въпреки всички несигурности, възможната отмяна, пътуване, PCR тестове и други препятствия, усещаха същата свръхсилна нужда, която имахме през цялото време – необходимост да бъдем заедно, независимо от всичко, обединени, както един с друг така и чрез музиката и живота.“

EXIT пусна строг протокол COVID-19 за тазгодишното събитие, което отбеляза 20 годишнината на ценната институция. Влизането е било разрешено само с доказателство за ваксинация, антитела или отрицателен тест, направен или преди пристигането в Сърбия, или в собствената тестова зона на фестивала, която е направила 14 000 теста за откриване на носещите вируса. Събитието се проведе, докато няколко други европейски страни се подготвят за завръщането на фестивалите, включително Великобритания, която ще премахне повечето от останалите ограничения за коронавируса на 19 Юли.

About А. Йорданова

А. Йорданова

Check Also

57% от хората казват, че музиката им е помогнала да се справят по време на локдауните

57% от хората казват, че музиката им е помогнала да се справят по време на …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Help-Desk