Home / Новини / Защо пренасрочването на билети може да спаси любимия ви фестивал

Защо пренасрочването на билети може да спаси любимия ви фестивал

„След всичко, което се случва, просто искаме малко парти.“

23-годишният James Tudor Jones очаква с нетърпение фестивала Kendal Calling в Lake District това лято, но плановете му най-вероятно ще се променят. „Моля се той да се проведе, но вероятността да бъде отменен е огромна” – казва той пред Newsbeat.

Ако (или по-скоро когато) той бъде отменен, James казва, че ще прeнасрочи билета си за следващата година, тъй като „това е най-малкото, което можем да направим, за да подкрепим фестивала“.

Възстановяване на парите или пренасрочване на билети за другата година?

В зависимост от това от кого сте закупили билет за фестивал, вероятно ще иматe право на пълно възстановяване на сумата. Повечето фестивали вече са отменени и много хора във Великобритания вече са поискали връщане на парите, въпреки това много организатори на фестивали се надяват хората, които имат билети, да ги запазят за следващата година, тъй като събитията влизат в „режим на оцеляване“- според Асоциацията на независимите фестивали (AIF).

AIF, която представлява повече от 60 събития, казва, че много от членовете й са изправени пред това да загубят огромни суми, когато обявят отлагане или отмяна на събития заради вируса. В най-лошия случай, Асоциацията се опасява, че някои по-малки фестивали ще „загинат“, ако в крайна сметка се наложи да изплащат хиляди паунда за възстановяване на билети.

„Ако се наложи да възстановяват масово пари от билети, те може да не могат да се върнат през следващата година“- казва главният изпълнителен директор на AIF – Paul Reed.

„Организирането на фестивали е целогодишно начинание. Вече са похарчени много пари, които фестивалите няма да си върнат.“

Да поискаш парите си обратно

Ако феновете поискат възстановяване на средства, отделните фестивали трябва да ги инструктират как да ги получат (в зависимост от това къде са закупени). Според гражданския съвет, ако вече не искате да присъствате, но фестивалът все още не е отменен, нямате право на възстановяване. Някои от фестивалите, които AIF представлява все още предстои да се проведат тази година: Boardmasters, Cornwall; Kendal Calling, Lake District; Standon Calling, Hertfordshire и End Of The Road, Dorset.

Обикновено към този момент през годината фестивали от всякакъв размер вече са се разплатили за неща като: депозити и хонорари на изпълнители, преса и маркетинг, разходи за персонал и инфраструктура.

AIF казва, че застраховката, потенциалните възстановявания и спадът в продажбите на билети са всички проблеми, с които организаторите в момента се занимават, докато решават какво да правят.

„Можем да бъдем съсипани“

Bloodstock в Derbyshire трябва да отбележи 20-годишнината си това лято. Той все още не е отменен, но неговият директор казва, че ще бъде „опустошително“, ако това се случи.

Съоснователят на ArcTanGent в Бристол – Goc O’Callaghan казва: „притеснявам се че бизнесът, който ми отне години да се развие, може да бъде съсипан за няколко седмици, освен ако правителството не се намеси и не предложи подкрепа“.

Oliver Jones, директор на фестивала Deer Shed в Северен Йоркшир, казва, че след отмяната на събитието, процентът на хората, които търсят парично възстановяване на билетите е нисък и че в момента се чувства по-оптимистичен, но се е примирил и със загубата на пари.

„Фестивалът е моята лятна ваканция“

Последните данни показват, че близо 5 милиона души са ходили на фестивал (през 2018 г.) и са помогнали на живия сектор да внесе 1,1 милиарда паунда в икономиката на Обединеното кралство.

24-годишната Isabel Knight казва, че пътуването й до 2000 Trees в Gloucestershire е „връхната точка на лятото“ и нейната „годишна ваканция“.

В момента фестивалът все още не е отмениен, но Isabel смята, че е „глупаво“ да приеме, че това ще се случи и вероятно ще се възползва от вариант за презаверяване.

„Всичко е платено. Парите вече са излезли от сметката ми, така че мога да изчакам и до следващата година“- казва тя пред Newsbeat.

Шефът на AIF, Paul Reed казва, че много независими фестивали ще се борят за оцеляване, тъй като застраховката им няма да покрие епидемия като Covid-19 и има чувството, че няма да получат държавна подкрепа.

В изявление правителството казва, че ще има „британски фестивали, които ще се възстановят и стартират веднага щом стане безопасно“, но за сега фокусът им е да се гарантира, че хората ще си останат у дома.

В отговор на опасенията на AIF правителството казва, че е „ангажирано“ да подкрепя фестивалите по време на епидемията. „Това включва безпрецедентен пакет за поддръжка на бизнеса и работниците. Също така сме в редовен контакт с креативните индустрии през това безпрецедентно време.“

About А. Йорданова

А. Йорданова

Check Also

24-часово социално дистанцирано парти ще се проведе в Амстердам на 20 Юни

24-часово музикално и арт събитие ще се проведе в A’DAM Toren and Sir Adam Hotel …

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Help-Desk